8 Mayıs Dünya Talasemi Günü Etkinlikleri Kapsamında Eğitim Faaliyeti Gerçekleştirildi
12 Mayıs 2018

1993 yılından itibaren her yıl 8 Mayıs “Dünya Talasemi Günü” kapsamında, hastalığa ilişkin bilgilendirmeler yapılmaktadır.  Ülkemizde de planlanan çeşitli aktivitelerle önemli bir halk sağlığı sorunu olan Hemoglobinopatilerin gündemde tutulması ve bu sayede toplumda konu ile ilgili farkındalık ve hassasiyetin oluşturulması amaçlanmaktadır. Talasemi Günü etkinlikleri kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımızca, Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanemizde aile hekimleri, aile sağlığı elemanları ve hastane hekimlerine yönelik “Talasemi Eğitimi” düzenlenmiştir.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Selma HEVES YILMAZ etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında; “Talasemi, coğrafi konumu nedeniyle ülkemizde sık görülen bir kalıtsal kan hastalığıdır. Edirne ili olarak Sağlık Bakanlığımızın 41 ilde yürütmüş olduğu “Evlilik Öncesi Tarama Programı” nı gerçekleştirmekteyiz. Tarama programının etkin bir şekilde yürütülmesinde özellikle aile hekimlerimizin rolü çok büyük. İlimizde gerek aile hekimlerimiz, gerekse Halk Sağlığı Laboratuarımız çok hassas bir şekilde programı yürütmektedirler. Bu etkinlik vesilesiyle hepinize de çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Eğitim etkinliği, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalında görevli Yrd.Doç.Dr.Elif Gülsüm ÜMİT'in hemoglobinopatilerin tanımı, klinik özellikleri, teşhis ve tedavilerinde güncel yaklaşımlar konularındaki sunumu ile  devam etmiş ve soru cevap bölümüyle son bulmuştur.

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi yöneticilerinin de katıldığı eğitim etkinliğine Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr.Onur ÇAKAR, Hemoglobinopati Tanı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm.Dr.Altan OKSAY, Edirne Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm.Dr.Esin SEÇGİN SAYHAN ile Şube Müdürü Yıldıray ÇETİNTAŞ ve Dr.Firuze KARAAĞAÇLI ÖZDÖVER katılmışlardır.