Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasında Ağız Diş Taraması
26 Kasım 2018

19-25 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle, Edirne il Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin gezici ağız ve diş taraması aracı Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında çalışan ailelerin çocuklarına ağız ve diş muayenesi gerçekleştirdi.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SODAM) Kurs binası önünde gerçekleşen programa İl Sağlık Müdürümüz Dr. Ali Cengiz KALKAN, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Kamil Sani ÖNGÖREN, Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanı Uz Dr. Mustafa İshak YILDIRIM, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uz.Dr. Ali KAYA, Edirne Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Alparslan BÜLBÜL, Ağız Diş Sağlığı Merkezinde görevli olan Diş Hekimi Mustafa ERTEKİN, SODAM yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşmiştir.

Toplum ağız ve diş sağlığı haftası etkinliğinde mobil diş polikliniğinde çocuklara ağız ve diş muayenesi yapıldı. Muayene sonrası ise Sağlıklı Yaşam Aracında Sağlık Çocuk Dergisi, el hijyeni, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam, akılcı antibiyotik kullanımı, ağız ve diş sağlığı, temel ilk yardım ve teknolojinin doğru kullanımı konularını anlatan minyatür çizimleri olan not defteri, ağız ve diş bakım seti hediye eden İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan;

“Ağız ve diş sağlığı bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilemektedir. Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da etikler. Ağız ve diş sağlığı korunmadığında birçok hastalığı beraberinde getirmektedir. Sağlık Müdürlüğü olarak tüm sağlık konularında olduğu gibi ağız ve diş sağlığı ile ilgili hastalıklarda da tedaviden çok koruyucu önlemlere ağırlık verecek çalışmalar yürüterek, çürüğü olmayan, ağız ve diş sağlığı yerinde bir toplum hedefliyoruz.

Ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan önce koruyucu önlemlerle engellenmeleri, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerekir. Günde 2 defa diş fırçalanmazsa, ağızdaki artıkların bir süre sonra dişlerin üzerine tutunur. Bu tutunma yaklaşık 12 saat sonra plak halini alır. Plak halini alan bu tutunma 24 saat sonra artık fırça ile temizlenemeyecek düzeye erişir Geleceğimizi tehdit eden temel sağlık sorunları olarak görülen koroner kalp hastalıklarının da, kanserlerin de vücuttaki “iltihaplanma” süreçleri ile yakın bir ilişkisi vardır. İltihaplanmanın yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmal hastalıklardan obeziteye, bağışıklık problemlerinden, böbrek ve karaciğer sorunlarına pek çok alanda sağlığı tehdit ettiği bilimsel bir gerçektir.

İlimiz, 1 Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 49 özel diş hekimi muayenehanesi, 6 özel ağız ve diş sağlığı polikliniği, Özel Keşan Hastanesinde 2 diş hekimi ve Sağlıklı Yaşam Merkezimizde görevli 2 diş hekimi ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerini vermektedir.

Okullarda diş taraması yapılarak sorun tespit edilen çocukları merkezimize yönlendiriyoruz.

• Ağız Sağlığınız için Yolları Aştık Kapınıza Ulaştık’ Projesi ile Edirne ili genelinde tam donanımlı gezici tedavi aracı ile dezavantajlı kişilere (engelli, yaşlı ve çocuklar) ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmektedir.

SAĞLIK TURİZMİ

• Ağız Diş Sağlığı Merkezimizde 2018 yılı itibarı ile sağlık turizmi hizmeti verilmeye başlanmış olup dış ülkelerden gelebilecek turistlerin teşhis ve tedavileri yapılmaya başlanmıştır.

Halkımızın ağız ve diş sağlığının korunması ve iyileştirilmesi yönünde büyük bir özveri göstererek fedakarca çalışan diş hekimlerimiz ve sağlık personellerimizin Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını ve 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Gününü kutluyor ve sağlıklı günlere hep beraber ulaşmak dileğiyle başarılar diliyoruz.” şeklinde konuşmuştur.