Evde Sağlık Okulunda İlk Sertifika Töreni
11 Ocak 2019

Edirne İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Uzunköprü Devlet Hastanesi’ nde “Evde Sağlık Hizmeti” kapsamında hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirerek evlerindeki yaşam kalitelerini artırmalarının amaçlandığı Evde Sağlık Okulu açıldı.Yaşlı ve Hasta Refakatçisi Kursu’nu başarıyla bitiren hasta yakınlarına sertifikaları verildi.

Evde Sağlık Okulu Sertifika törenine İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. M. İshak Yıldırım, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yrd. Uzm. Dr. Ali Kaya,  Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Yrd. Op. Dr. Eyüp Kahya, Uzunköprü Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Özgür Kavak ve diğer yöneticiler katıldı.

Programda evde sağlık hizmetleri hakkında genel bilgilendirme ve sunumlar yapıldı. Evde Sağlık alanında evde sağlık hizmetlerinden ve ulaşılan hastaların yıllara göre istatistiksel olarak artışının vurgulandığı konuşmalarda hizmet kalitesinin de gün geçtikçe arttığı ifade edildi.

Hasta ve hasta yakınlarını bilinçlendirerek evlerindeki yaşam kalitelerini artırmanın amaçlandığı Evde Sağlık Okulunda; alanında uzman eğitimciler tarafından toplam sekiz saat verilen eğitimin sonunda katılımcılar sertifika almaya hak kazandı. Evde Sağlık Okulu eğitiminin içeriği; Evde Sağlık Hizmetleri Nedir? Evde Sağlık Hastalarında Hijyen ve Enfeksiyonların Önlenmesi, Günlük Kişisel Bakım, Doğru Beslenme, Düşme Riski ve Önlemler, Hasta Nakil Ve Konsültasyon Hizmetleri, Palyatif Bakım Tıbbi Cihaz Temini ve Bakımı, Evde Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı, Evde Sağlık Hastalarında Akılcı İlaç Kullanımı, Kronik Hastalık Tanılı Hasta ve Bakım Verenlere Psikolojik Yaklaşım, Evde Sağlık Hastalarında Yara Bakımı, Sonda Bakımı, Stoma Bakımı, Evde Sağlık Hastalarında Yatak İçi Pasif Egzersiz, Masaj, Evde Sağlık Hastalarında Acil Yaklaşım, Hasta Ve Engelli Hakları, Evde Sağlık Hastalarında Valilik Sosyal Yardım Hizmetleri ile ilgili bilgilendirme ve eğitimi kapsamaktadır.

Törende konuşma yapan hasta yakını bu güzel çalışmadan dolayı duydukları memnuniyetleri dile getirerek hasta ve hasta yakınları adına teşekkürlerini iletti.

Sertifika töreninde konuşanEdirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN; temel amacın, Evde Sağlık Hizmeti Alan Hastaların Desteklenmesi, evde hasta veya yaşlısı olan ve onlara bakan aile bireylerine, yaşlı hastaya refakatçilik ve bakım konusunda bilinçlendirip sertifika sahibi olmalarını sağlamak olduğunu belirterek, “Bilindiği üzere Evde Sağlık Hizmetleri; hekimlerin önerileri doğrultusunda hastalara, aileleri ile birlikte yaşadıkları ortamda sağlık ekibi tarafından rehabilitasyon, fizyoterapi, psikolojik tedavi de dahil tıbbi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde sağlık ve bakım ile takip hizmetlerinin sunulması amacı ile çalışmaktadır.

Bu hizmetler kapsamında Hastanemizin Evde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından hasta/hasta yakınlarına bilgi ve eğitim vermek, danışmanlık sağlamak ve hastaları ile birlikte kaldıkları zamanlarda davranış değişiklikleri ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Evde Sağlık Okulumuzu açtık. Evde Sağlık alanında kayıtlı aktif hasta ve takibi yapılan hastalarımızın yıllara göre istatistiksel olarak ciddi artışını göz önünde bulundurduğumuzda evde sağlık hizmetlerinin önem kazanması ile beraber yaşlı ve hastanın özel bakımının önemi artmıştır. Evde Sağlık Okulumuzdan almış oldukları sertifika ile yaşlı ve hastalarına bakma deneyimlerinin artacağını, bakım ve refakatçilik işlemlerinin daha profesyonelce gerçekleşeceğini ve var olan ihtiyacın karşılanmasına yönelik katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bizim işimiz insan. Bizler insanı esas alan, insanlığa hizmet eden böylesi yararlı çalışmaların hayata geçtiğini görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. ’’dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN projeyi başarı ile hayata geçiren Uzunköprü Devlet Hastanesi yetkililerine ve Evde Sağlık Birimine teşekkür ederek, başarılı olan kursiyerleri tebrik etti.