Çölyak
hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi
tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık
sonucu gelişir. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir
yaşta ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle
birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Bu hastalığın tek tedavisi
ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı
bir diyettir.
Çölyak
Günü etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile
işbirliği içerisinde T.Ü.Balkan Kongre Merkezinde Trakya Üniversitesi tarafından
organize edilen V.Beslenme ve Diyetetik Sempozyumunda stant çalışması
gerçekleştirilmiştir. Stantta sağlıklı beslenme, çölyak, diyabet ve hareketli
yaşama ilişkin broşürlerin dağıtılması sağlanmış ve konuya ilişkin afişler
sergilenmiştir.
“Güncel
Yaklaşımlarla Diyabet ve Çölyak Hastalığı” konulu sempozyumda İl Sağlık
Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Selma HEVES açılış konuşması
yapmıştır.