“Sigarayı Bırakma Günü” Etkinlikleri Kapsamında Karbon Monoksit Ölçümü
17 Şubat 2020

Tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak amacıyla ülkemizde 9 Şubat tarihinde “Sigarayı Bırakma Günü” olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Etkinlikler kapsamında İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Saraçlar Caddesinde stant kurulmuştur. Kurulan stantta karbon monoksit ölçüm cihazı ile vatandaşlarımızın karbon monoksit düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca konu ile ilgili broşürler dağıtılarak afişler sergilenmiştir.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma HEVES YILMAZ açılan stantları ziyaret ederek tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda ziyaretçilere bilgilendirmelerde bulunmuşlardır.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN standı ziyaret eden basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  sigara ve tütün ürünleri kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılıyor. 9 Şubat sigaradan kurtulmak isteyenler için önemli bir başlangıç. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerli. Bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulmak için sağlık çalışanlarından destek almak, bu yolda çok önemli. Sigara kullanımı hemen hemen vücuttaki tüm organlarda değişik hastalıklara yol açıyor. Sigarayı bırakma, yaşamın daha sonraki dönemlerinde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının erken yaşlarda önlenebilir olması nedeniyle özellikle gençlerde büyük önem taşıyor.” Diyerek sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı sigara bırakma polikliniklerimize davet etti.

Saraçlar Caddesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte ile İl Sağlık Müdürlüğü personeli tarafından kurulan stanta başvuran ve sigara kullandığını belirten vatandaşlarımızı sigarayı bırakmaya davet etmişlerdir. Bakanlığımıza bağlı sigara bırakma polikliniklerinden ücretsiz hizmet alabileceklerini belirtilerek bu polikliniklerimize yönlendirmişlerdir. Ayrıca Sigara Bıraktırma Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Can Behzat DEMİRKAN tarafından karbon monoksit ölçümü yapılan vatandaşlarımıza bilgilendirme yapıldı ve sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızın poliklinik randevuları oluşturuldu

#benbıraktımsizdebırakabilirsiniz

• 1,1.jpeg