Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları,
böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser
türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram
(tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu
miktar, yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve
içeceklerle sağlanmaktadır.
Fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkileri
nedeniyle halkımızda farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen
etkinlikler kapsamında Edirne İl Sağlık Müdürlüğümüzce Edirne Halk Eğitim
Merkezinde bir eğitim programı gerçekleştirilmiştir. Halk Sağlığı Hizmetleri
Başkanı Dr.Selma HEVES YILMAZ programın açılış konuşmasında “Aşırı tuz
tüketiminin azaltılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılından
beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" yürütülmektedir. Söz konusu program
kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik
kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya
Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri düzenlenmektedir. Her yıl belirlenen farklı
bir tarihte ve temada gerçekleştirilen
“Tuza Dikkat Haftası” bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında olup; bu
yılın teması “Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini
Azaltmanın 5 Yolu” dur.” dedi.
Tüm resmi kurumlarımızda görev yapan personele, sağlık
kurumlarımızdaki sağlık çalışanlarına ve sağlık meslek lisesi öğrencilerine yönelik
gerçekleştirilen eğitim programı, Uzm.Dr.Yeliz ÖZKAYA EKER’in “Aşırı Tuz
Tüketiminin Azaltılması” konulu sunumu ile devam etmiştir. Sunumun ardından gerçekleştirilen
ve katılımcıların büyük bir ilgi gösterdiği soru cevap bölümünün tamamlanması
ile eğitim programı tamamlanmıştır.