Çocuklar,
bir ülkenin geleceği ve umudu olmalarının yanı sıra, toplumun en kırılgan
grubunu da oluşturmaktadırlar. Bu nedenle en iyi koşullarda dünyaya
gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın
hazırlanması, geleceğe dönük fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst
düzeyde oluşturulması ülkenin geleceği açısından yaşamsal önem taşımaktadır. Bu
nedenle ülkemizde çocukların beslenmesine yönelik birçok koruyucu ve
geliştirici etkinlik yürütülmektedir.
Yaşam
kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açabilen sağlık
problemlerinin çözümüne ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik
olarak çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalardan biri de ülkemiz
için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıkları ve bu
hastalıkların yol açtığı sağlık problemlerinin önlenmesidir.
İyot
eksikliği önlenebilir zeka geriliğinin en önde gelen nedenlerinden birisidir ve
kişiyi anne karnından başlayarak tüm yaşamı boyunca olumsuz olarak etkileyen
bir hastalıklar bütünüdür. İyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı
etkilerinin gözlendiği risk grupları; doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler,
bebekler ve çocuklardır. Bebek ve çocuklarda; büyüme ve gelişme geriliği, zeka
düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği
ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma ve her
yaşta guatr iyot yetersizliğin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece
birkaçıdır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot
yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak, 1994 yılından beri
“İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı”
yürütülmektedir. 1998 yılında hazırlanan tuz tebliği ile tüm sofra tuzlarının
iyot ile zenginleştirilmesi sağlanmıştır. 2013/48 Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği
son yayınlanan tebliğdir. Bu tebliğe göre sofra tuzu: Doğrudan son tüketiciye
sunulan, ince öğütülmüş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş veya
edilmemiş işlenmiş tuzu tanımlamaktadır. Sofra tuzuna 25-40 mg/kg oranında
potasyum iyodat katılması zorunludur. Tuzlarla ilgili denetimler Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanlığınca sürdürülmektedir.
İyodun
önemini topluma daha çarpıcı ve etkili yöntemlerle aktarmak, ülkemizde iyotlu
tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilinci oluşturmak ve 81 il
bazında konuyu gündeme getirmek amacı ile Haziran ayının ilk haftası (1-7
Haziran) İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası olarak
belirlenmiştir. Hafta boyunca tüm illerimizde halka yönelik çeşitli
etkinliklerle halkımıza bilgilendirme ve farkındalık ile konunun önemi
aktarılmaktadır. Bu çalışmalarla iyotlu tuz kullanımında elde edilen başarının
devam etmesi amaçlanmaktadır. Az ama
İYOTLU TUZ kullanalım.