3-4 EKİM DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ
02 Ekim 2020

Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır.

Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Bakanlığımız tarafından 2017 yılında gerçekleştirilen "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması " sonuçlarına göre toplumumuzun %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Dünya çapında yaşanan COVİD-19 pandemisi döneminde de kişilerin virüs yayılımını engellemek amacıyla evde uzun süreler geçirmelerinin fiziksel olarak aktif olmalarını zorlaştırdığı düşünülmektedir.

Ülkemizde de her yıl 3-4 Ekim’de kutlanan Dünya Yürüyüş Günü kapsamında; COVİD 19’un getirdiği küresel salgının toplumu, fiziksel aktivite/spor camiası ve sağlık sistemlerimizi dünya çapında etkilemesine rağmen bu salgını yenmek için sporun ve fiziksel aktivitenin dünyayı birleştirme gücünden hareketle, Uluslararası "Herkes için Spor Federasyonu" tarafından “Küresel Harekete Katıl” çağrısı yapılmaktadır.

Düşük fiziksel aktivite seviyeleri, bireylerin sağlığı, refahı ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Evde kendi kendinize yapabileceğiniz fiziksel aktivite ve rahatlama teknikleri, pandemi süresince beden ve ruh sağlığınızı korumaya yardımcı olacak değerli araçlardır.

DSÖ haftada 150 dakika orta seviyede ya da 75 dakika ağır seviyede fiziksel aktivite ya da her ikisinin bir kombinasyonunu önerir. Bu öneriler ev ortamında bile ve özel ekipman olmadan da uygulanabilir.

Aşağıda evde iken de aktif kalabilmek ve hareketsizliği ortadan kaldırmak için bazı ipuçları verilmiştir:

Gün boyunca kısa aktif molalar verin.

Kısa fiziksel aktiviteler birikerek haftalık önerilere ulaşmanızı sağlar. Aşağıdaki önerilen egzersizleri her gün aktif olmak için yol gösterici olarak kullanabilirsiniz. Dans etmek, çocuklarla oynamak, temizlik yapmak, bahçecilik gibi ev işleri yapmak evde aktif kalmanın diğer yollarıdır.

İnternetten bir egzersiz dersi takip edin.

Çevrimiçi egzersiz derslerinden yararlanın. Bunların çoğu ücretsiz olarak bulunabilir. Bu egzersizleri yaparken eğer deneyimsizseniz dikkatli olun, kendi sınırlarınızın farkında olun, bedeninizi zorlamayın.

Yürüyün.

Küçük alanlarda örneğin evin içinde yürümek, bahçede yürümek aktif kalmanıza yardımcı olabilir. Telefonla konuşacaksanız bunu oturarak yapmak yerine evin içinde yürürken yapın. Dışarıda yürümeye veya egzersiz yapmaya karar verirseniz, diğer insanlara en az 1 metre mesafe bıraktığınızdan emin olun.

Ayağa kalkın.

Mümkün olduğunca ayakta durarak hareketsiz zamanınızı azaltın. İdeal olarak, oturma ve uzanma süresini her 30 dakikada bir ara vermeyi hedefleyin. Ayakta çalışmaya devam etmek için yüksek bir masa kullanmayı deneyin. Hareketsiz boş zaman süresince okuma, masa oyunları ve bulmacalar gibi bilişsel olarak uyarıcı etkinliklere öncelik verin.

Rahatlayın.

Meditasyon ve derin nefesler sakin olmanıza yardımcı olabilir.

Sağlık için sağlıklı beslenmeyi ve su içmeyi unutmayın.

  • DSÖ, şekerle tatlandırılmış içecekler yerine su içmeyi önermektedir.
  • Alkollü içecekleri tüketmekten kaçının. Gençler, hamile ve emziren kadınlar kesinlikle alkollü içeceklerden uzak durmalılar.
  • Bol meyve ve sebze tüketin.
  • Tuz, şeker ve yağ alımını sınırlayın.
  • Tam tahılları tercih edin.