Mevsimsel Hastalıklar ve Grip Konulu Basın Açıklaması
29 Ocak 2019


     Tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de mevsimsel grip vakalarının görüldüğü bir dönemdeyiz. Adından da anlaşılacağı gibi mevsimsel grip yani sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve bitkinlik ile seyreden bir hastalıktır.  Bilimsel adı İnfluenza A H3N2 olan virüsün yol açtığı vakaların sayısı geçen yıl bu aylarda karşılaştığımız vaka sayısı ile neredeyse aynıdır.

      Risk grubunda yer alan 65 yaş üzeri ve 2 yaş altı kişiler, kronik hastalığı olanlar (diyabet,astım,bronşit,böbrek yetmezliği,), bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar(kanser, uzun süreli kortizon kullanımı), huzur evi, bakım evi vb. kalabalık ortamlarda yaşayanlar, aşırı kilolu olanlar, gebelerde hastalık diğer kişilere göre daha ağır seyredebilmektedir.

      Hastalıktan korunmada en etkili yöntem grip aşısıdır. Kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanması önemlidir. Kalabalık ortamlarda gerekli olmadıkça uzun süre bulunulmamalıdır. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

     İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen 10 aile hekiminin dahil olduğu sentinel sürveyans kapsamında tespit edilen influenza (grip) vaka sayılarına 2018-2019 Ocak ayı için karşılaştırmalı olarak bakıldığında anlamlı bir değişiklik gözlenmemektedir. Vakaların tamamı influenza A H3N2 yani Mevsimsel influenza olarak sınıflandırılmıştır. Vaka sayıları beklenen düzeyde olup herhangi bir salgın durumu an itibari ile söz konusu değildir.

      Edirne kamuoyunu yakından meşgul eden sosyal medyada dolaşımda olan bir ses kaydı mevcuttur. Konu ile ilgili Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi yazılı bir basın açıklaması yapmıştır. Bahsi geçen hastalık Ülkemizde ve tüm Dünya da  dönem dönem görülebilmektedir.İlimizde de kesinlikle bir salgın durumu söz konusu değildir.Başta Sayın Valimiz olmak üzere Sağlık Müdürlüğümüz konuyu yakından takip etmekte ve gereken hassasiyeti göstermektedir. Malkara’dan bize intikal eden Keşan Devlet Hastanesi üzerinden Trakya Üniversitesi tıp Fakültesine gelen ve hastanın kaybı ile sonuçlanan bir vaka oldu. Alınması gereken rutin önlemler kapsamında hasta ile temas eden ambulans görevlilerimiz, hastane çalışanlarımız, hastanın eğitim gördüğü okulundaki tüm temaslıları, ailesi Tekirdağ bulaşıcı hastalıklar birimi ile koordinasyon halinde profilaksi tedavisini almıştır. Ses kaydında geçen halkı infiale sevk edecek bir durum ya da Ses kaydında iddia edildiği şekilde toplumu ilgilendiren bir bilginin gizlenmesi söz konusu değildir. Her hekim arkadaşımız bilir ki bildirimi zorunlu hastalıklar sınıfından bir hastalık tanısı konulduğu anda yetkili tüm merciiler hızlı bir şekilde konudan haberdar edilirler ve gereken önlemler en kısa sürede alınır. İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlığımız ve Valiliğimiz adına sizlerle gönül rahatlığıyla paylaşabilirim ki grip ve menenjit hastalığı tamamen kontrolümüz altındadır, her iki hastalık içinde salgın söz konusu değildir.