8 Mart Dünya Kadınlar Gününde “Özel Kadınlar, Özel Anneler” Temalı Program Gerçekleştirildi
10 Mart 2018

İl Sağlık Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından 08.03.2018 tarihinde organize edilen programa Edirne Bedensel Engelliler ve Ailelerini Koruma ve Yardımlaşma Derneği kadın üyeleri davet edildi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Selma HEVES YILMAZ’ın açılış konuşmalarını yaptığı program özel bir kadın ve özel bir annenin konuşmaları ile devam etti. Sosyal Hizmet Uzmanı Onur ÖZTÜRK tarafından “Engellilik ve Sosyal Haklar” konusunda bilgilendirme yapıldı. Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm.Dr.Esin SEÇGİN SAYHAN tarafından ise “Halk Sağlında Kadın” başlıklı sunum gerçekleştirilerek koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında kadına yönelik sunulan hizmetler ve nasıl yararlanılacağı ayrıntılı olarak anlatıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Selma HEVES YILMAZ konuşmalarında “Dünya Kadınlar Günü olarak anılan 8 Mart 1977 tarihinden itibaren Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiş ve tüm dünyada yankı bulmuştur. Bizler sağlık hizmeti üreticileri hele ki birinci basamak sağlık hizmeti üreticileri için kadın çok önemli. Çünkü kadının neslin devamı gibi toplumsal bir yükü var, sorumluluğu var. Özellikle engellilikle ya da engelli bir çocuk sahibi olmakla bu yükü taşımak daha da zorlaşıyor. Bu bakımdan siz özel kadınlarla ve özel annelerle böyle bir program planladık. Hem hizmet hem de sosyal anlamda yanınızdayız.” sözlerine yer verdi.

Edirne Bedensel Engelliler ve Ailelerini Koruma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dilek ÖNER ise engelli olarak tüm rollerin çok zor süreçler barındırdığına dikkat çekerek “Engelli olmak zordur, hele bir de kadın olmak daha zordur Engelli çocuk olursunuz, genç kız olursunuz, eş olursunuz, anne olursunuz ve çalışan kadın olursunuz. Hangisi zordur derseniz?  Hepsi birbirinden ayrı zorluklara sahiptir. Ben 44 yıl engelliği yaşamış bir kadınım. En zor dönem benim için çocukluk dönemi ve çalışan bir anne olduğum dönemdi.” cümlelerinin ardından “Sağlık Bakanlığının engellilerin sağlık hizmetlerine erişimleri ile ilgili birçok çalışma devam etmekte. Ayrıca bugün burada olmamız onların yanımızda olduğunun bir ispatı. İl Sağlık Müdürlüğümüze, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanımıza bir kez daha bu davetleri için teşekkür etmek isterim.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Engelli çocuk sahibi Vildan ÇEKİLİ KOÇ da engelli çocuk sahibi olmanın kadının sosyal hayatını sınırladığını, çalışma hayatından alıkoyduğunu, çocuklarının bakımları ile ilgili yapılacak girişimlerin bu alanda sorunların çözümüne katkı sağlayacağını dile getirdi. Sözlerine “Biz engelli birey aileleri, bununla yaşamayı, kabullenmeyi, uyum için neler yapmamız gerektiğini öğrendik. Ama uyum tüm tarafların isteği ile gerçekleşebilir. Bu yüzden toplumun tüm taraflarının tüm engel grupları ile ilgili farkında olması ve gönüllü olması gerekir. Bugün buraya davet edilmemiz bu gönüllüğü, bu uyumu bana gösterdi.” diyerek devam etti ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Kadın olmanın zorluklarını daha derin deneyimleyen “Özel Kadınlar ve Özel Anneler” için hazırlanan program “Mutlu Yaşam Hakkı” temalı fotoğraf sunumu ile sona erdi.

  • 01.jpeg
  • 02.jpeg
  • 03.jpeg
  • 04.jpeg
  • 05.jpeg
  • 06.jpeg
  • 07.jpeg
  • 08.jpeg
  • 09.jpeg
  • 10.jpeg
  • 11.jpeg
  • 12.jpeg