Edirne İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat
Merkezinde görevli Diyetisyen Merve Değirmenci tarafından ramazan sonrası
bayramda beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Ramazan
sonrası orucun sona ermesiyle bayram döneminde değişen beslenme alışkanlarından
tekrar eski beslenme düzenine geçilmektedir. Bu geçiş döneminde dengeli
beslenmek vücut sağlığı için oldukça önemlidir.
Ramazan
sonrası tekrar normal beslenmeye geçiş yavaş yavaş sağlanmalıdır. Öğün sayısı ara
öğünlerle birlikte arttırılmalı ve porsiyon büyüklüklerine dikkat edilmelidir.
Aşırı şekerli ve yağlı beslenmeden kaçınılmalı, şeker, kalp ve tansiyon
hastalarının ise normal beslenme düzenleri dışına çıkmamalarının sağlanması
gerekmektedir.
Yaz dönemine denk gelen ramazan ayı
ile birlikte ramazanda oruç tutulan süre artmıştır. Bununla birlikte vücudun aç
kalma süresi de arttığı için bu durum metabolizmada yavaşlamaya yol açmaktadır.
Bu yüzden ağır ve aşırı miktarda bayram ikramlarının tüketimi; sindirim sıkıntıları, gaz-şişkinlik
sorunları, şeker/tansiyon yükselmelerine yol açabileceği için dikkatli
olunmalıdır.
Bayramda Beslenme Önerileri
-Tatlı
tüketiminde dikkatli olunmalı, şerbetli tatlılar ve çikolata yerine sütlü
tatlılar veya dondurma tercih edilebilir.
-Ramazan
ayında sınırlı tüketilebilen su ve sıvı tüketimini arttırarak günde en az 2
litre su tüketilmesi sağlamalıdır. Şekersiz/az şekerli limonata ve kompostolar
tercih edilebilir.
-Sindirim
problemi oluşturacak ağır ve yağlı yemeklere dikkat edilmeli, yemeklerde
başlangıç olarak çorba, salata ve zeytinyağlılar tercih edilebilir. Yeterli
posa tüketimi sağlanması için ise günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve
tüketimine dikkat edilmelidir. Sebze ve meyve sularının yerine sebze ve meyve kendisi
tüketilmelidir.
-Ramazan
ile birlikte azalan fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Bayramda spor için vakti
olmayanlar için ise en azından ziyaretlere yürüyerek gidilmesi ve asansör
yerine merdiven kullanımı tercih edilebilir.
-Yemek
porsiyonlarını kontrol altında tutmak için sağlıklı beslenme tabağı
oluşturulmalı, besin gruplarının tek bir tabakta toplanmasını sağlayarak
tüketilmelidir. Bu şekilde farklı yiyeceklerin ne kadar ölçüde vücuda
alındığının kontrolü sağlanabilir.