Kurban Bayramında Alınması Gereken Önlemler
16 Ağustos 2018

            Valiliğimiz tarafından kurulan Kurban Komisyonu Kararlarında da ayrıntılı olarak bahsedildiği üzere; Kurbanların satış yerleri, kesim yerleri, kurbanın nasıl olması gerektiği, uyulması gereken usul ve esaslar belirlenmiştir. Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Belediye ve Halk Sağlığı Başkanlığımızca bu yerlerin denetimleri Kurban Bayramı boyunca yapılacaktır.

           Hayvanlardan insanlara geçen kist hidatik,  şarbon, brusella ve tüberkülozun engellenmesi için; kesim yeri temizliği, etin temizliği, etin iyi pişirilmesi, saklama koşullarının uygunluğu, artıkların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, kireçlenerek toprağın altına derince gömülmesi çok önemlidir.

            Ve çok daha önemli konu kurban bayramındaki aşırı ve düzensiz beslenme… Kurban bayramında eti çok fazla tüketme, herkesin bildiği gibi tansiyon yükselmesi, gut, kolesterol ve kalp hastalıklarının şiddetlenmesi riski taşımaktadır. Bunları önlemek için bayram boyunca peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi protein değeri yüksek gıdaları kısıtlarsak, yulaflı yiyecekleri, taze meyve ve sebzeleri öğünlere eklersek, özellikle akşamdan sonra et yemeğini kesersek aşırı protein alımını azaltmış oluruz.

            Ayrıca etin demir seviyesi yüksek olduğu için, eti C vitamini ile (limon /limonata, meyve suyu) tüketirsek bu demir emilimini arttırır. Etin üzerine hemen çay-kahve içersek etin emilimini düşürücü etkisi vardır.

Kesinlikle tuza dikkat etmemiz gerekir. Etle beraber turşu, şalgam suyu, salamura, tuzlu ayran tüketimi vücuda aşırı tuz yüklenmesine sebep olabilir. Etle beraber pirinç pilavı tüketilmesi kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için iyi bir tercih değildir. Bunun yerine etle beraber salata tercih edilmesi daha uygun olacaktır.

            Kurban etini mutlaka dinlendirerek tüketmek gerekir. Dondurulmuş eti oda sıcaklığında çözdürüp tekrar dolaba koymak bozulmasına neden olabilir. Etin çiğ veya az pişmiş olması besin zehirlenmesine neden olabilir. Rengi değişmiş, kötü kokulu etlerin pişirilmesi bakteriyi öldürebilir fakat sıcağa dayanaklı bakteri toksinlerini yok etmez. Besin zehirlenmesi dediğimiz, ishal ve gastrite neden olabilir. O yüzden rengi, şekli, kokusu değişen etlerin yenmemesi gerekmektedir.

            Başta Kurban Bayramında nöbet tutarak halkımıza hizmet veren sağlık çalışanları arkadaşlarımız olmak üzere tüm halkımızın Kurban Bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dileriz.