Valiliğimiz
tarafından kurulan Kurban Komisyonu Kararlarında da ayrıntılı olarak
bahsedildiği üzere; Kurbanların satış yerleri, kesim yerleri, kurbanın nasıl
olması gerektiği, uyulması gereken usul ve esaslar belirlenmiştir. Gıda Tarım
Hayvancılık Müdürlüğü, Belediye ve Halk Sağlığı Başkanlığımızca bu yerlerin denetimleri
Kurban Bayramı boyunca yapılacaktır.
Hayvanlardan
insanlara geçen kist hidatik, şarbon,
brusella ve tüberkülozun engellenmesi için; kesim yeri temizliği, etin temizliği, etin iyi pişirilmesi, saklama
koşullarının uygunluğu, artıkların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına
verilmemesi, kireçlenerek toprağın altına derince gömülmesi çok
önemlidir.
Ve
çok daha önemli konu kurban bayramındaki aşırı ve düzensiz beslenme… Kurban bayramında
eti çok fazla tüketme, herkesin bildiği gibi tansiyon yükselmesi, gut,
kolesterol ve kalp hastalıklarının şiddetlenmesi riski taşımaktadır. Bunları
önlemek için bayram boyunca peynir, yumurta, sucuk, salam, sosis, pastırma gibi
protein değeri yüksek gıdaları kısıtlarsak, yulaflı yiyecekleri, taze meyve ve
sebzeleri öğünlere eklersek, özellikle akşamdan sonra et yemeğini kesersek aşırı
protein alımını azaltmış oluruz.
Ayrıca
etin demir seviyesi yüksek olduğu için, eti C vitamini ile (limon /limonata,
meyve suyu) tüketirsek bu demir emilimini arttırır. Etin üzerine hemen çay-kahve
içersek etin emilimini düşürücü etkisi vardır.
Kesinlikle tuza dikkat etmemiz gerekir. Etle beraber
turşu, şalgam suyu, salamura, tuzlu ayran tüketimi vücuda aşırı tuz
yüklenmesine sebep olabilir. Etle beraber pirinç pilavı tüketilmesi kan
şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için iyi bir tercih değildir. Bunun
yerine etle beraber salata tercih edilmesi daha uygun olacaktır.
Kurban
etini mutlaka dinlendirerek tüketmek gerekir. Dondurulmuş eti oda sıcaklığında
çözdürüp tekrar dolaba koymak bozulmasına neden olabilir. Etin çiğ veya az
pişmiş olması besin zehirlenmesine neden olabilir. Rengi değişmiş, kötü kokulu
etlerin pişirilmesi bakteriyi öldürebilir fakat sıcağa dayanaklı bakteri toksinlerini
yok etmez. Besin zehirlenmesi dediğimiz, ishal ve gastrite neden olabilir. O
yüzden rengi, şekli, kokusu değişen etlerin yenmemesi gerekmektedir.
Başta Kurban Bayramında nöbet
tutarak halkımıza hizmet veren sağlık çalışanları arkadaşlarımız olmak üzere tüm
halkımızın Kurban Bayramını tebrik eder, hayırlara vesile olmasını dileriz.