Havuz sezonunda çocuklar için uyarılar
29 Ağustos 2018

         Havuz seçerken nelere dikkat edilmeli? Havuza girmeden önce ve girdikten sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

          Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Barış Yılmaz Havuz kullanımı ile ilgili çocuklarda nelere dikkat edilmesine yönelik şu bilgileri verdi;

      ‘‘Havuzlar birçok kişinin kullandığı ortak kullanım alanlarındandır. Bu nedenle de ne kadar dezenfekte edilirse edilsin birçok enfeksiyona sebep olmaktadır çünkü bazı hastalık yapan etkenleri standart dezenfeksiyon yöntemlerine rağmen hala havuz sularında yaşayabilmektedir.

2 yaşından küçük çocukların havuza girmesi bu açıdan önerilmemektedir.

         Çünkü küçük çocuklar havuz suyunu bol miktarda yutmakta, burunlarına, kulaklarına kaçmasın diye kendilerini yeterince koruyamamaktadırlar. Dolayısıyla da enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelmektedirler.

        Aynı zamanda ciltleri daha hassas olduğundan havuzdaki klor ya da diğer kullanılan kimyasallardan daha çok etkilenebiliyorlar.

Her zaman ilk olarak temiz olduğundan emin olduğumuz, düzenli kontrolleri yapılan, çok kalabalık olmayan havuzlar tercih edilmelidir.

Havuza girmeden önce nelere dikkat edilmeli?

* Tuvalet eğitimi almış bir çocuksa havuza girmeden tuvalete götürülmeli ve tuvaletini yapması sağlanmalıdır.
* Eğer tuvalet eğitimi almamış bir çocuksa havuza uygun alt bezleri takılmalıdır. Çocuğumuz havuzda su yutmaması, tuvaleti geldiğinde söylemesi konusunda uyarılmalıdır. Havuza girmeden duş aldırılmalıdır.
* Kulak, burun tıkaçları, havuz gözlüğü ve havuzdan çıktığında ıslak mayo ile kalmaması için değiştirmek üzere yedek mayo, bone, tabanı kaymayan havuz terliği yada ayakkabısı, yüzme bilmiyorsa kolluk, simit vb. şeyler götürülmelidir. Havuzdan sonra kurulanan havlu ile duştan sonra kurulanan havlu farklı olmalıdır.

         Öğle saatlerinde güneşin zararları nedeniyle çocukların havuzda olmasını istemediklerini söyleyen Uzm. Dr. Yılmaz, ‘’Yemek yedikten sonra en az 1 saat geçmiş olmalı, havuzun içinde veya kenarında da yemek yenmesi önlenmelidir.’’ dedi. Havuzda geçirilen zaman 45-60 dakika ile sınırlandırılmalı, havuza çocukların idrar yapması, tükürmesi engellenmelidir. İshali olan çocuk havuza sokulmamalıdır."